Μια δίαιτα για κοιλιοκάκη – Ο μόνος τρόπος για να καταπολεμήσετε την κοιλιοκάκη

Ένας πάσχων από κοιλιοκάκη είναι κάποιος που βιώνει σοβαρές σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις όταν τρώει τροφές που περιέχουν γλουτένη. Το σώμα τους δεν μπορεί να ανεχθεί τη γλουτένη και δεν θα το κάνει ποτέ. Η μόνη γνωστή θεραπεία της κοιλιοκάκης είναι μια δίαιτα για κοιλιοκάκη – μια δίαιτα εφ’ όρου ζωής που δεν περιέχει γλουτένη.

Κατανοήστε αυτό σχετικά με τη θεραπεία της κοιλιοκάκης: αυτό που είναι φαγητό για τον έναν είναι δηλητήριο για τον άλλο.

Η θεραπεία της κοιλιοκάκης σημαίνει απλώς να ακολουθείτε μια δίαιτα που αποφεύγει τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη παρασκευάζονται από σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι και ίχνη τους. Αυτή η δίαιτα αποκλείει όλα τα συνηθισμένα ψωμιά, κέικ, ζυμαρικά και πολλές βολικές τροφές.

Εκτός από αυτό, η τροφή με κοιλιοκάκη αποτελείται από πολλά από αυτά που τρώνε όλοι οι άλλοι.

Ποιες τροφές είναι εντάξει να τρώμε στη δίαιτα κοιλιοκάκης;

Οι επιλογές διατροφής σε μια δίαιτα για κοιλιοκάκη δεν είναι τόσο περιορισμένες όσο μπορεί να πιστεύει κανείς. Πολλά τρόφιμα είναι φυσικά χωρίς γλουτένη. Επίσης, πολλές από τις τροφές που θεωρούνται τροφές με κοιλιοκάκη έχουν απολαύσει οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη πριν από τη διάγνωση της νόσου.

Η τροφή με κοιλιοκάκη περιλαμβάνει:

 • φρέσκο ​​κρέας, κοτόπουλο, ψάρι
 • αυγά
 • τυρί
 • γάλα, κρέμα, βούτυρο
 • όλα τα φρέσκα φρούτα, σαλάτες, λαχανικά
 • πατάτες
 • ρύζι και καλαμπόκι
 • ξηροί καρποί και σπόροι
 • μαρμελάδα
 • μαρμελάδα
 • μέλι
 • μερικές μάρκες σοκολάτας
 • μερικές μάρκες παγωτού
 • ζάχαρη
 • ηλιέλαιο και ελαιόλαδο

Παρακαλώ σημειώστε την έμφαση στη λέξη φρέσκο.

Ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε σε μια δίαιτα για κοιλιοκάκη;

Πριν σας δώσω μια λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται σε μια δίαιτα για κοιλιοκάκη, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η γλουτένη «κρύβεται» σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα προπαρασκευασμένα γεύματα, τα δημητριακά, οι κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες, τα σνακ και οι σάλτσες όπως η μαγιονέζα, η μουστάρδα και η σάλτσα σόγιας περιέχουν συχνά γλουτένη. Αυτά είναι μόνο για να αναφέρουμε μερικά για να σας δώσουμε μια ιδέα. Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη πρέπει να μάθουν πώς να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες στα επεξεργασμένα τρόφιμα επειδή συχνά εντοπίζονται ίχνη γλουτένης σε αυτά.

Ακόμη και πολλά μη διατροφικά είδη, όπως καλλυντικά, βιταμίνες και οικιακά καθαριστικά περιέχουν γλουτένη.

Είναι καλύτερο να λάβετε επαγγελματική συμβουλή από διαιτολόγο ή διατροφολόγο για να συντάξετε μια λίστα με όλα τα τρόφιμα και τα προϊόντα που πρέπει να αποφεύγετε.

Η γλουτένη βρίσκεται στα ακόλουθα τρόφιμα:

 • Ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά πρωινού
 • κέικ, γλυκά, ντόνατς, μπισκότα
 • Ξίδι βύνης, σάλτσα σόγιας, μουστάρδα και μαγιονέζα
 • Μερικές κονσέρβες σούπες και σάλτσες
 • πατατάκια, κουλούρια και παρόμοια σνακ
 • ανάμεικτο φυτικό έλαιο μπορεί να περιέχει έλαιο φύτρων σιταριού
 • πολλές καραμέλες
 • πολλά παγωτά

Θα πρέπει να μάθετε πώς να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που θα παραλάβετε από τα ράφια του σούπερ μάρκετ είναι τρόφιμα κοιλιοκάκης. Ευτυχώς, υπάρχουν σήμερα προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη.

Δίαιτα κοιλιοκάκης – ποτά που είναι εντάξει και όχι εντάξει

Ευτυχώς, ένας πάσχων από κοιλιοκάκη θα μπορεί να συνεχίσει να πίνει πολλά από τα αγαπημένα του ποτά όπως πριν (πριν από τη διάγνωση της νόσου). Η μεγάλη εξαίρεση είναι η μπύρα. Σχεδόν όλη η μπύρα παρασκευάζεται με βυνοποιημένο κριθάρι ή σιτάρι και έτσι θα περιέχει γλουτένη. Μπορεί να υπάρχει τώρα μια μπύρα χωρίς γλουτένη στην αγορά.

Τα οινοπνευματώδη ποτά που παρασκευάζονται χωρίς κανένα δημητριακό όπως κονιάκ, κρασί, υδρόμελι, μηλίτης, σέρι, πορτ, ρούμι, τεκίλα και βερμούτ δεν περιέχουν γλουτένη. Αν και το απλό Bourbon παρασκευάζεται από καλαμπόκι και σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι, η γλουτένη σε αυτούς τους κόκκους αφαιρείται με τη διαδικασία της απόσταξης.

Το ουίσκι από την άλλη πλευρά πιθανότατα θα περιέχει γλουτένη καθώς το βυνοποιημένο κριθάρι ή η σίκαλη προστίθεται συχνά μετά την απόσταξη του πολτού.. Και, οι ετικέτες στα λικέρ και τα προαναμεμιγμένα ποτά θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά για γλουτενώδη συστατικά.

Τα μη αλκοολούχα ποτά που είναι εντάξει για κατανάλωση είναι:

 1. καφές
 2. τσάι
 3. ποτά φρούτων
 4. κακάο
 5. πολλά ανθρακούχα ποτά

Για άλλη μια φορά, πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες.

Μια δίαιτα για κοιλιοκάκη δεν χρειάζεται να είναι βαρετή

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι το μαγείρεμα φαγητού για άτομα που ακολουθούν δίαιτα κοιλιοκάκης είναι βαρετό και ρουτίνα. Όπως είπα νωρίτερα, οι επιλογές φαγητού με κοιλιοκάκη δεν είναι τόσο περιορισμένες όσο μπορεί να πιστεύει κανείς. Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα κοιλιοκάκης εξακολουθούν να τρώνε πολλά από τα τρόφιμα που κατανάλωναν πριν διαγνωστούν, αλλά αντικαθιστούν ορισμένα συστατικά με περιεκτικότητα σε γλουτένη με συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη.

Για να διατηρήσουν την ποικιλομορφία στη διατροφή τους, τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα για κοιλιοκάκη μπορούν να απολαμβάνουν ψωμί και ζυμαρικά από πατάτα, ρύζι, σόγια ή πάτωμα από φασόλια. Σήμερα είναι πιο εύκολο, αφού υπάρχουν κατασκευαστές που πωλούν ψωμί χωρίς γλουτένη, ζυμαρικά και άλλα τρόφιμα.

Επίσης, υπάρχει άφθονη προσφορά βιβλίων συνταγών χωρίς γλουτένη που μπορείτε να αγοράσετε στο Amazon και αλλού.

Τέλος, υπάρχουν ομάδες υποστήριξης κοιλιοκάκης σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Ένα από τα οφέλη που προσφέρουν αυτές οι ομάδες είναι η κοινή χρήση τόσων συνταγών χωρίς γλουτένη.

Μια βαρετή δίαιτα για κοιλιοκάκη εξαρτάται από έναν βαρετό και ίσως τεμπέλη μάγειρα. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *