Συνταγές Rama Navami

Ο Ραμ Ναβάμι είναι ο εορτασμός των γενεθλίων του Λόρδου Σρι Ραμ, της έβδομης ενσάρκωσης του Λόρδου Βισνού. Γεννημένος στο βασιλικό σπιτικό του βασιλιά Dasharatha και της βασίλισσας Kaushalya, ο Sri Ram ήταν το αγαπημένο των μαζών και απολάμβανε μια εξέχουσα θέση στο βασίλειο. Τα γενέθλια του Λόρδου Σρι Ραμ γιορτάζονται ως Ραμ Ναβάμι και τηρούνται με μεγάλο τρόπο από τους Ινδουιστές σε όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ γιορτάζεται την ένατη ημέρα του μήνα Chaitra (Μάρτιος-Απρίλιος), κατά τη διάρκεια της Shukla Paksha ή της φάσης αύξησης του φεγγαριού. Οι ναοί και τα θρησκευτικά κέντρα γίνονται μια κυψέλη δραστηριότητας αυτή την ημέρα, καθώς πιστοί από όλους ξεπερνούν με πίστη και αφοσίωση στην καρδιά τους να προσφέρουν λατρεία στη θεία θεότητα.

Ο Λόρδος Βισνού εκπλήρωσε τις δίδυμες επιθυμίες των πιστών του παραχωρώντας τους έναν δίκαιο διάδοχο του θρόνου της Αγιόντια και νικώντας τον Ραβάνα, τον δαίμονα βασιλιά της Λάνκα. Ο κόσμος τον σέβεται ως τον μεσσία των μαζών και ολόκληρη η χώρα γιορτάζει τα γενέθλιά του με μεγάλο ενθουσιασμό και θέρμη. Μια υπέροχη Rathyatra (πομπή αρμάτων) βγαίνει στην Ayodhya, τη γενέτειρα του Sri Ram, αυτήν την ημέρα, με χιλιάδες πιστούς να συμμετέχουν στις διαδικασίες.

Η νηστεία είναι ένα από τα βασικά τελετουργικά που τηρούνται στο Ram Navami, και οι άνθρωποι περνούν τη μέρα εκτελώντας Poojas και ακούγοντας bhajans, δοξάζοντας τις πράξεις του Λόρδου Sri Ram. Οι πιστοί καλλιεργούν την πεποίθηση ότι η νηστεία αυτή την ημέρα τους απελευθερώνει από τις αμαρτίες και βοηθά στην τελική συγχώνευση με το θείο. Μερικοί πιστοί τηρούν μια νηστεία «Νιραχάρ» (χωρίς φαγητό) ή μια νηστεία «Νιρτζάλ» (χωρίς νερό), και μερικοί μάλιστα ακολουθούν και τα δύο. Πολλοί επιβιώνουν με ένα μόνο γεύμα Satvik με πατάτες, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αλάτι.

Εδώ είναι μια λίστα με μερικά από τα παραδοσιακά πιάτα που παρασκευάζονται στο Ram Navami.

Συνταγές φαγητού για Ram Navami

Sabudane Ki Kheer

Είναι μια αγαπημένη ινδική πουτίγκα που φτιάχνεται με πέρλες ταπιόκας (σάγκο) και γάλα, που συνήθως καταναλώνεται τις ημέρες των γιορτών. Το κλειδί για να φτιάξετε αυτό το πιάτο είναι να μαγειρέψετε καλά το φαγητό, ώστε το σάγκο και το γάλα να αναμειχθούν καλά, να πέσει ομαλά.

Aalu Ki Subzi (Κάρι πατάτας)

Είναι ιδανικό πιάτο για να σπάσεις τη νηστεία του Rama Navami. Οι πατάτες κόβονται σε μικρά κομμάτια και προετοιμάζονται σε σάλτσα χωρίς κρεμμύδι ή σκόρδο. Συνήθως είναι λιγότερο καρυκευμένο, οπότε δεν ερεθίζει τον ουρανίσκο.

Singhare ki Poori

Τα poori είναι φτιαγμένα από νερό, αλεύρι από κάστανο και πατάτες. Το αλεύρι τυλίγεται, ισιώνεται με τον πλάστη και τσιγαρίζεται στο λάδι. Συνοδεύει τέλεια με το Aloo ki Subzi.

Sama Rice Khichdi

Είναι ένα απλό και εύκολο να φτιάξετε το πιάτο που παρασκευάζεται με sama de chawal (κεχρί αχυρώνα). Ο καθένας μπορεί να απολαύσει ένα υγιεινό και υγιεινό γεύμα κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε γιορτής ή περιόδου νηστείας.

Sabudhana Khichdi

Είναι ένα αγαπημένο πιάτο που φτιάχνεται τις μέρες της νηστείας. Φτιαγμένο από σάγκο, αυτό είναι ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που πέφτει καλά και χωνεύεται εύκολα.

Όλα τα πιάτα που προαναφέρθηκαν είναι ελαφριά, εύκολα στον ουρανίσκο και ιδανικά για να σπάσετε το φεστιβάλ γρήγορα. Εκτός από αυτά, πολλά άλλα γεύματα μπορούν να προετοιμαστούν με ευκολία και να απολαύσουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Εξάλλου, τα φεστιβάλ είναι χαρούμενες περιστάσεις που φέρνουν ζεστασιά και ευθυμία στο σπίτι.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *