ψητό χοιρινό με κροτάλισμα

Συστατικά:

1 φιλέτο χοιρινό μπούτι

μαγειρικό αλάτι

2 λίβρες (900 g) πατάτες

1 μεγάλη κονσέρβα καρδιές σέλινου

φρεσκοκομμένο μαϊντανό

1 κουταλιά της σούπας (15 ml) απλό αλεύρι

¾ (450 ml) ζωμός

Οδηγίες

1. Ρυθμίστε το φούρνο στους 350°F (180°) ή στο σημείο 4.

2. Τοποθετήστε την ένωση σε μια σανίδα και επιλέξτε το πιο κοφτερό μαχαίρι που μπορείτε να βρείτε. Το μυστικό του καλού κροτάλισμα είναι το πολύ εμπεριστατωμένο σκοράρισμα. Η φλούδα του χοιρινού κρέατος πρέπει να κόβεται σε διαστήματα 1/4 ίντσας (1 cm), το μαχαίρι να κόβει βαθιά στο μαλακό λίπος από κάτω.

3. Μόλις χαράξετε την ένωση, τρίψτε το μαγειρικό αλάτι. Στη συνέχεια, τοποθετήστε σε ένα ταψί χωρίς επιπλέον λίπος και ψήστε στον προρυθμισμένο φούρνο στο μεσαίο ράφι. Μαγειρέψτε για 25 λεπτά ανά λίβρα (450 g) και 25 λεπτά από πάνω.

4. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ίσα κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε καλά. Τα τοποθετούμε στο λίπος γύρω από το κρέας 45 λεπτά πριν το τέλος του χρόνου ψησίματος. Τα αναποδογυρίζουμε στη μέση του χρόνου μαγειρέματος.

5. Περίπου 30 λεπτά πριν από το τέλος του χρόνου μαγειρέματος, βγάλτε την ένωση από το φούρνο, αλείψτε καλά και ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 450°F (230°C) ή στο σημάδι 8.

6. Ακουμπάμε το σέλινο στο τηγάνι και ζεσταίνουμε στον δικό του χυμό. Απλώστε το χοιρινό σε ζεστό πιάτο σερβιρίσματος, περιχύστε το με τις ψητές πατάτες και το σέλινο και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

7. Για να φτιάξετε τη σάλτσα, αφαιρέστε όλη εκτός από περίπου 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) λίπος από το ταψί του ψησίματος. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να φουσκώσει καλά πριν σερβίρουμε σε μια βάρκα με σάλτσα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αρθρώσεις από τα πίσω τεταρτημόρια του χοίρου δίνουν το καλύτερο τρίξιμο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *