For the Goodness of a Tater – 9 μύθοι πατάτας καταρρίφθηκαν!

Αν είχα μια δεκάρα για κάθε φορά που κάποιος μου έλεγε «να προσέχω την πατάτα», θα ήμουν μέχρι τώρα μια πλούσια γυναίκα. Ο θρυλικός κόνδυλος έχει πέσει εδώ και καιρό θύμα παρεξήγησης. Από τα τέλη του 1500 μέχρι σήμερα η πατάτα έχει καταδικαστεί για διάφορους λόγους. Το 1580, ο γνωστός εξερευνητής Sir Walter Raleigh έφερε πίσω μερικά φυτά πατάτας από την Αμερική στην Ιρλανδία και τα χάρισε μερικά στη βασίλισσα Ελισάβετ Ι. Δυστυχώς, οι μάγειρες του παλατιού της βασίλισσας δεν γνώριζαν πολύ καλά τον αστείο κόνδυλο και αντί να μαγειρεύουν τις πατάτες, έβραζαν τους μίσχους και τα φύλλα πριν το παρουσιάσουν στο δικαστήριο την ώρα του φαγητού. Για όσους από εσάς αγνοείτε τα πιο απαίσια χαρακτηριστικά του φυτού της πατάτας, περιέχει τοξικές ενώσεις που ονομάζονται γλυκοαλκαλοειδή, τα περισσότερα από τα οποία συγκεντρώνονται στα φύλλα και τους μίσχους του φυτού. Ως εκ τούτου, όλοι όσοι κατανάλωναν το βραστό παρασκεύασμα αρρώστησαν θανάσιμα και κατά συνέπεια, οι πατάτες απαγορεύτηκαν από την αυλή της Βασίλισσας.

Μετά από αυτό, κακόβουλες φήμες φαινόταν να ακολουθούν τον άτυχο κόνδυλο σε όποιο μέρος του κόσμου εισήχθη. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η πατάτα αποδόθηκε με σχεδόν δαιμονική κατάσταση και κατηγορήθηκε ότι προκαλεί βδελυρά νοσήματα που κυμαίνονται από τη λέπρα έως τη σύφιλη, καθώς και ότι είναι υπεύθυνη για τη στειρότητα και την ανεμπόδιστη σεξουαλικότητα. Η πατάτα έγινε τόσο διαβόητη σταδιακά, που σε μια συγκεκριμένη γαλλική πόλη, έγινε ανακοίνωση ότι η πατάτα είναι επιβλαβής για την υγεία του ανθρώπου, των ζώων και του εδάφους, και η καλλιέργειά της διακόπτεται αμέσως.

Η σύγχρονη εποχή έχει βρει άλλους λόγους για να κακολογήσει το καλοπροαίρετο λαχανικό. Παρόλο που η πατάτα είναι ένα από τα φαγητά που απολαμβάνουν περισσότερο οι άνθρωποι στις μέρες μας, μια κοινωνία που βασίζεται στη δίαιτα και είναι τρελή για την υγεία σήμερα επισημαίνει ότι η πατάτα, καθώς είναι εξαιρετικά πλούσια σε άμυλο, δύσκολα μπορεί να υπερηφανεύεται για οποιοδήποτε άλλο είδος θρεπτικής αξίας. Οι άνθρωποι σήμερα είναι τόσο εγκλωβισμένοι στην εκστρατεία για ζωή χωρίς διαβήτη, κατά των υδατανθράκων, μηδενικών θερμίδων, που δεν βλέπουν την πατάτα όπως είναι στην πραγματικότητα – ένα εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό, το οποίο όταν παρασκευάζεται και καταναλώνεται σωστά. τρόπο και στις σωστές ποσότητες, τείνει να βοηθάει πιο συχνά παρά να βλάπτει.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η παγκόσμια παραγωγή πατάτας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των 315 εκατομμυρίων τόνων το 2006 και σήμερα, σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής μπορεί να αποδοθεί στην Κίνα και την Ινδία-δύο από τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με πηγές, κατά μέσο όρο ένας παγκόσμιος πολίτης καταναλώνει περίπου 33 κιλά (73 λίβρες) πατάτες ετησίως! Στην πραγματικότητα, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει σχεδόν 140 λίβρες ετησίως, ενώ οι Γερμανοί τρώνε περίπου 200 λίβρες ετησίως! Αν και υπάρχουν μερικά βασικά τυποποιημένα είδη πατάτας, 4.000 διαφορετικές ποικιλίες καλλιεργούνται παγκοσμίως. Η πατάτα ήταν επίσης το πρώτο λαχανικό που καλλιεργήθηκε στο διάστημα το 1995, με στόχο να ταΐσει αστροναύτες και μελλοντικές διαστημικές αποικίες! Δεδομένων των προσπαθειών που απαιτούνται για την καλλιέργεια τόσων πολλών ειδών πατάτας και του όγκου παραγωγής και κατανάλωσης σε όλο τον κόσμο, είναι δύσκολο να σκεφτούμε το θρυμματισμένο ως ένα κακόηθες, δηλητηριώδες λαχανικό έτοιμο να σκοτώσει από σύφιλη ή παχυσαρκία. Και όπως αποδεικνύεται, η πατάτα κάθε άλλο παρά είναι! Ακολουθεί μια λίστα με μερικούς συνηθισμένους μύθους για τις πατάτες που προβληματίζουν τους ανθρώπους ακόμα και σήμερα.

Μύθος 1: Η πατάτα δεν είναι λαχανικό

Η πατάτα, αν και κονδυλώδης ρίζα, κατατάσσεται ως λαχανικό στην Πυραμίδα του Οδηγού Τροφίμων. Ωστόσο, μερικές φορές αναφέρεται και ως βρώσιμη ρίζα ή κόνδυλος. Η πατάτα αποτελεί σημαντικό μέρος των συνολικών συνιστώμενων ημερήσιων μερίδων λαχανικών. Μια μεσαίου μεγέθους πατάτα μετράει ως ένα φλιτζάνι αμυλούχα λαχανικά.

Μύθος 2: Οι πατάτες παχαίνουν

Διατροφικά μιλώντας, μια πατάτα είναι περίπου 80% νερό και 20% στερεή και σχεδόν τόσο πλούσια σε θρεπτική αξία όσο θα περίμενε κανείς από οποιοδήποτε κανονικό λαχανικό. Μια ωμή ή ψητή πατάτα με φλούδα περιέχει κανονικά 100 θερμίδες, 22 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης και ΟΧΙ λίπος! Βάζω στοίχημα ότι είναι υπέροχα νέα για όλους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί δίαιτα στον κόσμο που τους έχουν πει ότι η κατανάλωση πατάτας είναι αυτοκτονία για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Αυτό είναι εντελώς αναληθές εάν τρώγεται σε όλη του την καλοσύνη-ψημένο, πουρέ, βραστό, ψητό, στον ατμό ή βρασμένο. Αν και μια πατάτα φαίνεται μεγάλη, σαρκώδης και εντελώς επικίνδυνη για τον θιασώτη του Atkins, από μόνη της δεν θα συμβάλει πολύ στην αύξηση του βάρους κάποιου, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε νερό σε αυτήν. Ωστόσο, μια πατάτα με την πρόσθετη επικάλυψη βουτύρου ή κρέμας, σερβιρισμένη ως πατατάκια/τηγανητές πατάτες ή ψημένη με τυρί όχι μόνο θα εμποδίσει την απώλεια βάρους, αλλά θα συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους καθώς και σε προβλήματα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Ενώ μια απλή ψητή πατάτα δεν θα είχε περισσότερες από 100 θερμίδες και χωρίς λίπος, ένα μικρό πακέτο πατάτες τηγανιτές θα αντιστοιχούσε εύκολα σε περίπου 210 θερμίδες εκτός από το επιπλέον λίπος.

Μύθος 3: Τα πατατάκια είναι λαχανικά

Αν και αυτός ο κοινός μύθος για τις πατάτες πιστεύει ότι τα πατατάκια και τα πατατάκια θεωρούνται λαχανικά στην πυραμίδα των οδηγών τροφίμων, αυτό είναι εντελώς παραπλανητικό. Το κραυγαλέα γεγονός είναι ότι αν και οι πατάτες στην ακατέργαστη μορφή τους κατατάσσονται στην ομάδα των λαχανικών, τα πατατάκια που περιέχουν σχεδόν 61% λιπαρά δεν κατατάσσονται.

Μύθος 4: Οι πατάτες περιέχουν απλούς υδατάνθρακες

Οι πατάτες περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι απολύτως απαραίτητοι για τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος και του εγκεφάλου. Οι περισσότεροι από αυτούς τους υδατάνθρακες υπάρχουν με τη μορφή αμύλου. Ένα μέρος αυτού του αμύλου, το οποίο είναι ανθεκτικό στην πέψη από ένζυμα στο στομάχι και το λεπτό έντερο, φτάνει στο παχύ έντερο σχεδόν άθικτο και παρέχει στον οργανισμό τις πολύ απαιτούμενες ανάγκες σε ίνες.

Μύθος 5: Οι υδατάνθρακες είναι τα μόνα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε μια πατάτα

Μια μεσαίου μεγέθους ωμή λευκή πατάτα ή ψημένη με φλούδα, είναι επίσης μια πηγή ενέργειας άλλων θρεπτικών συστατικών. Περιέχει συνήθως σχεδόν 35% βιταμίνη C, 20% βιταμίνη B6, 15% ιώδιο και 10% χαλκό, σίδηρο και νιασίνη, 8% φολικό οξύ, φώσφορο και μαγνήσιο, 4% θειαμίνη και ψευδάργυρο και ίχνη βιταμίνης Α. Κατά τη διάρκεια της χρυσοθηρίας στην Αλάσκα Klondike στα τέλη του 1800, οι πατάτες εκτιμήθηκαν τόσο πολύ από τους ανθρακωρύχους για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, που ανταλλάσσονταν με χρυσό. Τόσα πολλά για την κατάρριψη του μύθου νούμερο 5!

Μύθος 6: Όλα τα θρεπτικά συστατικά μιας πατάτας βρίσκονται στη φλούδα της

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη συγκεντρώνεται στο λεπτό στρώμα φλοιού της, όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στο δέρμα και στο σώμα της πατάτας. Προχωρήστε λοιπόν και απολαύστε τη γευστική καλοσύνη ολόκληρου του spud!

Μύθος 7: Οι πατάτες δεν έχουν αντιοξειδωτικά

Αν και δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι ισχυρισμοί για αντιοξειδωτικά στις πατάτες, ορισμένες ερευνητικές μελέτες των τελευταίων ετών αναφέρουν ότι οι πατάτες έχουν μεγάλη πιθανότητα να περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως, ενδεικτικά, ανθοκυανίνη και καροτενοειδή (εκτός από τον διαπιστωμένο πλούτο σε βιταμίνη C ).

Μύθος 8: Οι πατάτες έχουν ωραία γεύση μόνο όταν μαγειρεύονται σύμφωνα με συνταγές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Δοκιμάστε ένα ινδικό κάρυ πατάτας με βραστές πατάτες και μπαχαρικά. Εάν δεν σας αρέσει η ασιατική κουζίνα, δοκιμάστε να βάλετε μια ψητή πατάτα με σάλτσα ή ξινή κρέμα χαμηλών λιπαρών ή ακόμα και τυρί με χαμηλά λιπαρά. Ψήστε πατάτες χωρίς τυρί σε σάλτσα ντομάτας με μια νότα ή σκόρδο και μυρωδικά που σερβίρονται με λαχανικά στον ατμό ή σπαράγγια στο πλάι. Τα ψήνετε εναλλάξ με φύλλα εστραγκόν και άλλα μυρωδικά. Οι λεωφόροι είναι πολυπληθείς-δημιουργικότητα που περιμένουν να εξερευνηθούν. Όλα με το ίδιο τελικό αποτέλεσμα – ένα λαχταριστό γεύμα με χαμηλά λιπαρά, πλούσιους υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά που περιμένουν να το καταβροχθίσετε!

Μύθος 9: Οι λευκές πατάτες είναι κακές για εσάς – αντ ‘αυτού τρώτε γλυκοπατάτες!

Λανθασμένος. Μια γλυκοπατάτα, τηγανητή και σερβιρισμένη με τυρί, θα ήταν εξίσου κακή με τις κανονικές πατάτες. Η καλοσύνη ενός λαχανικού-οποιουδήποτε λαχανικού- εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής και την ποσότητα κατανάλωσης. Αν και και οι δύο περιέχουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων κατά μέσο όρο, η γλυκοπατάτα είναι γνωστό ότι περιέχει λιγότερο άμυλο, περισσότερη βιταμίνη C και σχεδόν τριπλάσια ποσότητα βήτα-καροτίνης σε μια λευκή πατάτα. Ωστόσο, αν λάβετε υπόψη τη ζάχαρη, η λευκή ποικιλία θα κερδίσει τα χέρια λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη σε μια γλυκοπατάτα. Επομένως, θα ήταν ιδανικά ασφαλές να πούμε ότι οι ωμές λευκές πατάτες και οι γλυκοπατάτες αλληλοσυμπληρώνονται διατροφικά και καμία δεν είναι «κακή» για τον οργανισμό.

Εφόσον οι πατάτες που καταναλώνετε είναι μαγειρεμένες με τρόπους χωρίς λιπαρά και αντικαθιστάτε τις πλαϊνές μερίδες τυριού, μπουκίτσες μπέικον, κρέμα γάλακτος και κρεμώδη σάλτσα με πράσινα λαχανικά, καλαμπόκι και καρότα, να είστε σίγουροι για ένα καλό, απολαυστικό, υγιεινό γεύμα . Οπότε προχωρήστε και απολαύστε τους taters σας όπως θα έπρεπε να τους απολαμβάνουν – χωρίς ενοχές και χωρίς κίνδυνο!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *